A?IK MAHZUN? ?ER?F
Hayat? ve ?iirleri
1940 '?n ba?lar?nda, ileride ' Pir Sultanlar?n ' ölümsüzlü?ünün en büyük kan?tlar?ndan biri olacak Mahzuni ?erif, Af?in' in Berçenek Köyünde do?ar.
1956y?l?nda Berçene?e gelen ilk okuldan mezun olur. Berçene?in okulsuz y?llar?nda, Elbistan' ?n Alembey Köyü' nde, Lütfü Efendi Medresesinde Kur 'an e?timi alm??, Eski Türkçe okumu? ve yazm??t?r.
1957 y?l?nda Mersin Astsubay Okulu' na gider. 17 ya??ndayken babas?n?n zoruyla day?s?n?n k?z? Emine ile evlenir. Bu evlilikten bir k?z? olsa da Mahzuni bu evlili?i bir mektupla bitirir.
1960 y?l?nda Ankara Ordu Donat?m Teknik Okulu' nu ba?ar?yla bitirir. Ba?ar?s?n?n gere?i Kuleli Askeri Lisesi' ni ayn? y?llarda hak etmesine kar??l?k, toplumculu?a ve halk edebiyat?na gönül verdi?i ve Alevi oldu?u için ordudan ihraç edilir.
1961Ankara'da ?talyan as?ll? Sovina (Suna) isimli bir k?zla tan???r. Bu evlilikten Züleyha, Emrah, Ferhat adl? üç çocu?u olur. Bu y?ldan itibaren, sevip gönül verdi?i yoldan giderek, yüzlerce plak ve kaset yapar. Hakk?nda yaz?lan ve yazd??? kitaplar uluslararas? edebi tart??malara konu olur.
1971Mahzuni üçüncü e?i Fatma Han?m ? görür be?enir sever ve evlenir. Bu evliliklerinden Derya, Ali, ?eyda ve Yeti? adl? dört çocuklar? oldur. Ayn? y?lolan askeri darbeden sonra kurulan Nihat Erim hükümeti nin Deniz Gezmi? ve Arkada?lar?na k?ymas?na dayanamay?p 'Erim Erim Eriyesin' türküsünü patlatmas?ndan dolay? hemen tutuklan?p dört ay cezaya çarpt?r?l?r. Tahliye olur ve yeniden tutuklan?r.
1972 de Gaziantep' deki evi kundakland?. Ozanm?z' ?n tüm ödülleri ve ar?ivinin yand??? söyleniyor.
1973y?l?nda halk? suça te?vik etmekten tutuklan?r. Ankara'da S?k?yönetim Mahkemesi'nde yarg?lan?r.
1962 - 1988 sürecinde defalarca sald?r?ya u?rar, evi yak?l?r, mahkemelik olur, tutuklan?r, hapse at?l?r, dövülür, di?leri sökülür...
1989-1991y?llar? aras?nda 'Halk Ozanlar? Derne?i' genel ba?kanl???n? yapm??t?r.1997y?l?n?n haziran ay?nda Almanya'da beyin kanamas? geçirip, Almanya 'n?n Ulm ?ehrinde tedavi görür.
1998y?l?nda, 58 kaset sahibi olan Ozan?m?z, dünyan?n ya?ayan üç büyük ozan? aras?nda birinci s?ray? ald?. Bir çok yabanc? ülkede deyi?leri de?i?ik dillerde okunmu?tur. Tüm türkülerinin yer ald?

8 kiyab? bulunan Ozan?m?z '?n, Bekta?? Kültürünün ve Anadolu Ezgilerinin dünyaya tan?t?lmas?nda önemli bir yeri vard?r.
2001 in ba?lar?nda rahats?zlanarak, kalp ve solunum yetmezli?i nedeniyle, JFK Hospital'da yo?un bak?m alt?na al?nd?. May?s ay?nda, günümüzün Pir Sultan'? A??k Mahzuni ?erif, bir kez daha ölümü yenmeyi ba?ard?. Ve ayn? y?l?n kas?m ay?nda kendisine, ''Elhamdülüllah K?z?lba??m ve Laikim. Ben de?il yedi sülalem k?z?lba?t?r. Bir suç varsa oda dedemdedir! " dedi?i için,DGM taraf?ndan dava aç?ld?. Duru?ma 27. 12. 01 tarihinde DGM ' de yap?ld?.
2002 May?s ay?n?n 17 si Mahzuni Severler için kara bir gün: Evli, sekiz çocuk, dört torun sahibi olan De?erli Ozan?m?z 62 ya??nda Almanyan?n Köln ?ehrinde hayata gözlerini yumdu. Bu ac? ana kadar O, devletin düzenini y?kmak suçundan, hala yarg?lan?yordu.?u an son ikamatkah? olan Hac? Bekta? Veli Külliyesi'nin yak?n?ndaki Çilehane ad? verilen bölgede huzur içinde yat?yor.
kaynak:
www.welat.org ??TE G?D?YORUM
??te gidiyorum çe?mi siyah?m
Önümüze da?lar s?ralansa da
Sermayem derdimdir servetim ah?m
Karard?kça baht?m karalansa da
Haydi dola?al?m yüce da?larda
Dost beni b?rakt? ah ile zarda
Ötmek istiyorum viran ba?larda
Aya??ma cennet kiralansa da
Ba?lad?m can?m? zülfün teline
Sen beni b?rakt?n elin dilinde
Güldün Mahzuni'nin berbat haline
Mervan'?n elinde parelense de
--------------------------------------------------------------------------------
BAYRAM GÜNÜ
Bahar k?? ile bar???r
Güller biter bayram günü
Küskünler hak'ka var???r
Kinler biter bayram günü
?nsan?n kökü derinde
Hak'k? vard?r bir yerinde
Bayku?un bozgun dilinde
Bülbül öter bayram günü
?u bizim köyler bucaklar
Bayramda dostu kucaklar
Hak'ka bakan kör ocaklar
Yanar tüter bayram günü
Der Mahzuni ahu zar?m
Ahu zar?m benim kâr?m
Hey bana küsen dostlar?m
Art?k yeter bayram günü
--------------------------------------------------------------------------------
SAVULSUN G?TS?N
Ambargo mambargo dinleme garda?
Gelin Amerika kovulsun gitsin
Üsleri müsleri ç?ks?n burdan
Kendi topra??na savulsun gitsin
Bu herifler senden al?r ha?ha??
Morfin eder sana açar sava??
Bo?una vurmadan garda? garda??
Bir bayram davulu çal?ns?n gitsin
Elin gavurunu bo?a çag?rma
Evdeki dövü?ü ele duyurma
Seni senden, beni benden ay?rma
Böyle bir memleket ö?ünsün gitsin
Bu topraklar bizimdir bizim olacak
Amerika bela buldu bulacak
Mahzuni ba??ms?z ?ehit kalacak
Yeter ki Türkiye'm dev olsun gitsin.
BULDU?U ZAMAN
Gökte y?ld?z yerde ???k görülmez
Güne? do?up gündüz oldu?u zaman
?nsano?lu ara yerde sürünmez
Ba? koyacak yast?k buldu?u zaman
Çal??madan yetim hakk?n? yeme
O kül kafan ile bilirim deme
Da??l?r ordular, kalkar mahkeme
?nsanl?k kavgas?z kald??? zaman
Bak ne hale koydun garip ba??m?
Zehir ettin ekmek ile a??m?
Bo?a süslemeyin mezar ta??m?